nieuwsbrief 19 februari

Dag Ambrozijners!

'Ik ben dat beu dat andere mensen bepalen wat ik wel of niet mag doen!', zo klonk de gefrusteerde uitroep van mijn rebelse zus. Ze had het niet over haar baas, maar over die coronaregels die maar blijven duren. Het maakte ook iets los in de boerin van 't Ambrozijn.

 

Mijn vader (ja jullie leren de ganse familie kennen :) ) die kweekte tot een 15 jaar geleden groenten voor de diepvriesindustrie. De boeren die produceren voor sector van de diepvriesgroenten zijn allemaal samengeschoold in midden-West-Vlaanderen en die cluster is de grootste van zijn soort in de wereld. Maar liefst 22% van de wereldwijde export van diepvriesgroenten komt uit België, met als zwaartepunt de regio Tielt-Roeselare. Wel, ook hier werd er dus voor Ardofrost gekweekt.  Spinazie en boontjes (rond de 10 hectare) bevolkten elk jaar het veld Het leveren aan deze industrie werkt met contracten. Enerzijds is dit positief omdat je als boer wel een afzetgarantie hebt. Je moet niet met je groenten gaan leuren en krijgt een vooraf bepaalde prijs per kg. Maar in ruil hiervoor zeggen wat de boer wel of niet mag doen . Welke groente, hoe veel, welk ras, wanneer het moet gezaaid worden, en ook wanneer het moet gesproeid worden. Gelukkig hebben we 3 hectare geannexeerd! Rebelse bioboeren bezetten de grond!

Wel lieve mensen, daarom vind ik het nu eens fijn om bioboerin te zijn! Je denkt toch niet dat anderen mij gaan zeggen wat of niet mag doen. Natuurlijk ben ik ook de onderdaan van de wetten van de natuurlijk en dicteert het weer en de groenten mij wat ik wel of niet mag doen. Maar dat kan ik accepteren, heel het leven moet luisteren naar de wetten van de natuur, en dat is eigenlijk net prachtig! Maar ik vind het heerlijk om te kiezen waar ik de klemtonen op leg op veld. Ik kweek graag dikke vette pastinaken, een soort dat wij lekker vinden en die het goed doet op onze grond. Ze zaten nog in de grond, want vorst krijgt hen niet klein. De pastinaken zijn soms klein, soms groot, ze zijn alles behalve uniform. Het is zeer voldoening gevend een dikke vette pastinaak uit de grond te halen..We omarmen deze diversiteit! En wortels, daar gaan we er lekker veel van telen dit jaar, omdat we dat fijn vinden! En nog veel andere teelten komen op het Ambrozijnenveld, niet te veel van hetzelfde, anders wordt het saai voor ons en voor de bodem. En groene asperges, ik ken er nog niets van, maar ik heb zin om dit te proberen, te ontdekken, te verkennen, daarom heb ik 4000 aspergeplanten besteld!!

Het voorjaar staat voor de deur, de rebellen groeten u!

groetjes strijdlustige Christel, Qudra, Sam en Sander!