nieuwsbrief 9 augustus '22

Hoi iedereen

Eerst en vooral: jullie worden massaal verwacht op onze opendeurdag op zondag 18 september '22!

Wat valt er te beleven?

rondleidingen

rondleidingen door boerin Christel om 11u30, 13u, 14u30 en 16u

verdiepende rondleiding door Gino Bauw om 14u. Gino werkt bij ons en is imker. Hij zal jullie meenemen in de wondere wereld van de bij, het leven in de bodem en hoe we dit op het Ambrozijn proberen te stimuleren

bar en gebak

De leerlingen van Atelier B uit Brugge zullen de bar en het gebak verzorgen, de opbrengst ten voordele van de school. Elke week komen de leerlingen van het 3e jaar van de afdeling tuin, dier en milieu hier een dag werken op en rond het veld. Ze vormen een fantastische ploeg, dus steunen is de boodschap!

kinderanimatie

Kom springen op het springkasteel, ravotten tussen de strobalen of doe mee aan 'fruit en groente'happen .

 

Welkom van 11u-17u

 

Deze week is er terug massa's lekkers van eigen veld. Wortel, boontjes, tomaat, sla,.. Boontjes plukken is enorm veel werk, allemaal met de hand, boontje per boontje per boontje. Maar het resultaat mag er zijn. Deze morgen waren Eva en ik er nog over bezig dat wij eigenlijk echt kwaliteitsvolle groenten kweken. Wij steken planten of zaden in de grond, en een tijd later oogsten wij gewoonweg voedsel, echt prachtig voedsel. (Ok, er komt wel nog wat meer bij te kijken dan enkel planten en oogsten).

Ondertussen is er op het veld al veel malse regen gevallen. In combinatie met de hoge temperaturen (we zijn ze ondertussen al zo gewoon dat het niet eens meer hoog lijkt, maar 26/27 is toch vrij hoog) zijn onze sla's plots ontploft! Dus vandaar dat er in het groentepakket (behalve de kleintjes) 2 kroppen zijn. Wanneer ik in de winter de ganse planning voor het seizoen maak, weet ik natuurlijk niet welk weer het zal zijn. In dit seizoen, het einde van de zomer, gaat de sla normaal niet zo snel meer. Dat betekent dat je van 1 planting sla, verschillende weken kunt oogsten. Het gaat allemaal niet zo snel meer zoals in de volle lente en zomer, ze worden niet zo snel 'overrijp'. Maar het weer heeft er anders over beslist, en zo volgen we de natuur en is er lekker veel sla. Je kunt gerust ook een slasoepje maken, echt het proberen waard eigenlijk!

Verder hebben we een nieuw lid in het team, Andrii. Andrii is Oekraïens, en heeft een bijzondere eigenschap. Hij is doof en kan voorlopig enkel de Oekraïense gebarentaal. Dat was toch wel een hele aanpassing hier, amai!! Vaak zijn we op het veld op een afstand van elkaar, maar dus wel aan het samenwerken. Niet zo hard aan die doek trekken! Nee, we hebben al genoeg sla geoogst, stop maar. In het begin was het wennen, maar ondertussen hebben we wel beseft hoeveel je toch tegen elkaar kunt vertellen zonder woorden. Echt ongelooflijk eigenlijk. We hebben in de schuur bij het maken van de pakketten zelfs al gedanst op leuke muziek samen. Hij hoort echt niets niets niets, maar de energetische verbinding tussen elkaar zorgt voor het ritme...

groetjes van iedereen en tot op de opendeurdag, we verwachten jullie!