pakketbrief 29 oktober 21

Waterprei

Het moet er uit! Ik was zo ontgoocheld deze week toen ik een bericht las dat ze proeven aan het doen zijn om prei op substraat te kweken

"om de problemen waar preiboeren mee te maken krijgen op te lossen"

Witloof, paprika’s, komkommers en vooral sla worden al langer op water geteeld. Mogelijk komt daar binnenkort prei bij. De West-Vlaamse onderzoeksinstelling Inagro experimenteert al jaren met preiteelt op hydrocultuur. Niet in volle grond dus.

Ik leg dit altijd uit als volgt: ze kijken wat een plant in stricto sensu nodig heeft om te groeien: zo veel stikstof, die hoeveelheid magnesium, dan nog wat fosfor, dat stofje en dat stofje, en dan maak je daar een soepje van en zet je het plantje daar in. Het gaat eigenlijk over grote bassins, waar platen op drijven (vergelijkbaar met isomo). Daar zitten dan gaatjes in en door het feit dat de platen drijven, komen de planten zelf naar de teler toe gedreven. Ze zijn zelfs bezig met een oogstrobot te ontwikkelen, om de plantjes uit de buisjes te trekken.
 

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits bracht vorig weekend een bezoek aan een splinternieuwe onderzoeksinstallatie van Inagro en hoorde er dat de teelt op water economisch en ecologisch interessant kan zijn. Ik citeer '' De druk op de preiteelt in vollegrond neemt sinds een aantal jaar sterk toe. Extremere weersomstandigheden, steeds strengere bemestingsnormen en de verschraling van het aantal inzetbare gewasbeschermingsmiddelen spelen de preiteelt in Vlaanderen parten. Daarnaast is de preiteelt bijzonder arbeidsintensief, in een omgeving waar arbeidskracht steeds schaarser wordt.  Tot slot is prei een belangrijk exportproduct en vragen specifieke afzetmarkten een eindproduct dat absoluut vrij is van gronddeeltjes.''


Wat is de situatie nu van een gemiddelde preiboer, we noemen haar eventjes voor het gemak Hilde, naar onze minister van landbouw en ook als vrouwelijk antwoord op de mannelijke boerenwereld. Hilde heeft vele vele hectaren prei, de meeste van de blokken zijn heel groot. Ze is erg gespecialiseerd in deze teelt zodat ze tegen de lage prijs kan produceren. Dat kunnen is natuurlijk relatief want de prijs van de prei hangt niet af van het bedrag dat die prei heeft gekost om te produceren, maar van de prijs die het systeem van vraag en aanbod genereert. Ze heeft ook geïnvesteerd in dure en grote machines om snel grote volumes te kunnen planten, oogsten,wassen, enz. 

Jammer genoeg heeft Hilde nu ook weer niet zo veel land zodat ze een ruime vruchtwisseling kan toepassen. En ook, ze moet zich specialiseren om efficient te kunnen produceren, dus je kan je niet specialiseren in veel verschillende teelten. Daardoor heeft Hilde wel wat problemen: de ziektedruk op haar veld is heel groot: door het feit dat er op die grond al zo vaak prei gestaan heeft, zitten er preiziektes in haar grond. Als je 1 op 6 jaar prei zet op een perceel, dan zouden de preiziektekiemetjes en schimmeltjes niet meer zo talrijk aanwezig zijn. Ze hebben immers 5 jaar op hun honger moeten wachten, want ze lusten enkel prei! Maar zoals gezegd kan Hilde dit niet. En er zijn de laatste jaren enkele pesticiden afgeschaft, dusja die ziektedruk wordt elk jaar groter en groter.
Hopelijk valt het weer dit jaar mee, want er is weinig risicospreiding en grote investeringen die moeten terugverdiend worden.

Prei is een belangrijk exportproduct en creëert dus ook veel jobs. Maar de prijs van het product word op die manier bepaalt door de internationale markt, concurrentie met landen waar de arbeidskost zeer laag is, is dus ook groot probleem. Het verhaal is in vele sectoren eigenlijk hetzelfde. Het antwoord van het huidige beleid is: dan moeten wij efficienter produceren zodat wij ook aan die prijs kunnen produceren. En trouwens, die hightech is ook nog eens goed om heel het wiel van de economie te kunnen laten ronddraaien. Jobs. En wie is er uiteindelijk de dupe van heel dit kluwen? Je zou misschien denken de boer? Dat is natuurlijk absoluut zo. Maar op macroniveau gaat het om het klimaat, de natuur, de grondstoffen, het transport voor de export én de gezondheid van de mensen, om ieder van ons!

Ja wadde, een hele boterham hé, ik weet het! Sorry voor wie ik verveeld heb, graag gedaan voor wie ik geëduceerd heb.

Gelukkig is de prei in jullie pakket in de volle grond gekweekt, vol smaak, vitamienen en levensenergie van moeder aarde en -vreugde van de boer. Prei staat niet om het Ambrozijnenveld dit jaar, maar wordt door Geert Declercq uit Maldegem geteeld voor jullie! Hij is een nieuwe bioboer, 3 jaar goed bezig, en hij is natuurlijk vereerd om in de pakketjes van het Ambrozijn een preiplekje te krijgen ;) ;).

Receptjes van de week

 

 

prei hydrocultuur
preiopwater